בלי הדילים המפנקים בחו"ל ועם פחות כסף ואקסטרה זמן פנוי: 13 דרכים יצירתיות לשבור שגרה ועל הדרך להרוויח בונדינג משפחתי (וגם עוד כמה ערכים חשובים)
סמדר כהן-טרקל
חופשת הקיץ כבר כאן, והפעם: בלי הדילים המפנקים בחו"ל ועם פחות כסף ואקסטרה זמן פנוי. לפני שאתם מתחילים לקטר "מה עושים עם הילדים" ורצים לשבור חיסכון,
הנה 13 דרכים יצירתיות לשבור שגרה ועל הדרך להרוויח בונדינג משפחתי (וגם עוד כמה ערכים). להדפיס מהר ולשמור על המקרר:
1. צאו מהסרט: קולנוע בסלון הביתי
סרט בקולנוע הוא אחד מבילויי הקיץ הפופולריים, אבל מה דעתכם לפתוח פעם בשבוע גם קולנוע ביתי? כדי להיכנס לאווירה הנכונה החשיכו את הבית, צרו עמדת פופקורן ושתייה קרה וכמובן השקיעו זמן עם הילדים לבחירת הסרט המתאים לצפייה משותפת. בהתאם לגיל הילדים אפשר להזמין חברים ולהוסיף גם משחק תפקידים, כך למשל, אחד הילדים יהיה אחראי על הפרסום (הכנת כרטיסים עם שם הסרט, שעת צפייה ומקום ישיבה), אחר יהיה השומר בכניסה (יוביל עם פנס קטן למקום הישיבה), וילד נוסף יהיה בעמדת הכיבוד (הפופקורן והשתייה).
מה תרוויחו מזה? צפייה משותפת עם הילדים בסדרה או בסרט היא חוויה מתמשכת על פני שעתיים כמעט, ודרכה אפשר לפתח נושאי שיחה והומור משפחתי ייחודי שיישמרו בהמשך כזיכרונות ילדות יפים ואהובים.
2. הרכיבו בעצמכם: ערב פאזלים
הרכבת פאזלים דורשת סבלנות רבה, אך גם מייצרת הנאה רבה ועוזרת לפתח הרגלים טובים כמו התמדה, סבלנות ותשומת לב לפרטים הקטנים. בחרו עם הילדים פאזל ענק והקצו למשימה המשפחתית שולחן מיוחד בבית. בתום הרכבת הפאזל תוכלו למסגר ולתלות אותו.
אם פאזל של 1,000 חלקים נראה לכם מאתגר, קבלו השראה מזה:
מה תרוויחו מזה? יצירה משותפת שכולם שותפים להצלחה שלה (כולל הרגעים הקשים שבהם לא מצליחים ואחר כך צולחים) היא אחד מהנכסים החשובים של הילדות. יש מטרה משותפת שכולם מכוונים אליה ורוצים בהשגתה, ובסוף הדרך יש גם תוצר. הילדים לומדים לשתף פעולה, להתחשב באחר, להקשיב, להתאזר בסבלנות, לשמוע ולהקשיב לעצות. הם גם לומדים איך לגשת לפרויקט מהסוג הזה ולתכנן אסטרטגיה. בנוסף, העובדה שההורים מפנים שולחן לצורך הפעילות המשותפת מספקת לילדים תחושה שההורים באמת מקדישים להם זמן פנוי - לא להכנת ארוחה אלא לפעילות שיש בה כיף ושיתופיות.
3. גלו מה אתם יודעים על אמא: טריוויה משפחתית
איפה אמא שירתה בצבא? כמה שפות סבתא יודעת, ומה גרם לסבא לעזוב הכל ולעלות לישראל? אלה הן רק דוגמאות לשאלות שתוכלו להעלות בערב טריוויה משפחתית ולהרוויח חוויה מגבשת ומרגשת. אפשר להיעזר באלבומי תמונות כדי לספק רמזים או להעלות את אחד מקרובי המשפחה בשיחת זום שישמש כ"חבר טלפוני". כדי לקחת את הפעילות צעד אחד קדימה אפשר להשתמש באפליקציית Kahoot (זמינה וחינמית בחנות גוגל), שמאפשרת יצירת חידונים או סקרים המבוססים על שאלות סגורות (רב ברירה) שעליהן יכולים המשתתפים להשיב באמצעות הניידים שלהם.
מה תרוויחו מזה? ילדינו מורגלים לכך שהם נמצאים במרכז החיים ובמרכז תשומת הלב שלנו. משחק טריוויה כזה בהחלט יגרום להם, במיוחד למתבגרים ביניהם, לצאת מאזור הנוחות שלהם ולהתחיל להתעניין גם בסובבים אותם.
4. תגידו ביי לשניצל: טייק־אוויי קולינרי
ביום שבו אתם בוחרים מצד אחד לשחרר את עצמכם מהכנת ארוחת צהריים או ערב, ומצד שני אין לכם עניין לשבת במסעדה, תוכלו ליישם נסיעה קולינרית חווייתית ברחבי העיר. אחת הדרכים לעשות זאת: כל אחד מבני המשפחה בוחר את הארוחה שהכי מתחשק לו לאכול (למשל פיצה שקיבלה המלצה מיוחדת, פסטה ממסעדה מסוימת). לאחר מכן כולם עולים למכונית ומתחילים סבב של איסוף מנת האוכל האישית הנבחרת תחנה אחר תחנה. אפשר להביא הכל הביתה ולאכול יחד, ואפשר פשוט לנסוע לחוף הים וליהנות גם מהארוחה וגם מהנוף.
מה תרוויחו מזה? טיול יומי שכזה הוא שיעור בסובלנות. הילדים לומדים שלכל אחד יש טעם שונה והעדפה שונה, ועם זאת יש פה, בבית שלנו, מקום לכולם. מעבר לכך, טיול קולינרי יכול לקבל תפנית לימודית וחוויה נהדרת שפורטת גם על הזיכרון ועל חיזוק אוצר המילים של הילדים הצעירים. המיקום של האתרים השונים, השמות שלהם והסיפור שמאחוריהם מעמיקים את הלמידה והופכים את הטעמים לזיכרון מיוחד.
5. שחקו אותה פיקאסו: סדנת ציור משותפת
האמת שממש לא צריך להיוולד עם גנים של פיקאסו כדי לצייר - כל אחד יכול בקלי קלות. אם אתם מתקשים להאמין, היכנסו ליוטיוב ותגלו שלל מדריכים שמסבירים בפשטות את הצעדים לעשות זאת תוך שימוש בעקרונות קלים ליישום (כמו אור וצל ופרספקטיבה).
צפו יחד בסרטונים, הצטיידו בחומרים הדרושים וצאו לדרך. בתור משימת הפתיחה תוכלו לצייר זה את זה. אופציה נוספת יכולה להיות ציורי מנדלות (אפשר למצוא אתרים ברשת שבהם ניתן להדפיס מנדלות קיימות ולצבוע אותן, ויש גם סרטונים ואתרים שבהם אפשר ללמוד לצייר מנדלות בעצמכם).
מה תרוויחו מזה? תרגול מוטוריקה עדינה, סבלנות והבחנה בפרטים קטנים. מעבר לכך מדובר בפעילות מדיטטיבית הדורשת מאיתנו לשקוע בה ולהתמסר לרגע, וכך לשכוח לכמה שעות את כל מה שנמצא שם בחוץ.
6. רעננו את הלחות: יום מים
ליום הרטוב והמרענן הזה כדאי להכין ציוד כמו בלונים, שקיות ניילון, אמבט פלסטיק, דליים וכל כלי קיבול אחר שאפשר למלא בו מים. תנו לילדים לצאת החוצה לגינה הפרטית או הציבורית ואפשרו להם להשפריץ זה על זה. בימים החמימים האופציה הזאת עשויה להתגלות כתחליף נפלא ומשמח לבריכת שחייה או לחוף ים.
מה תרוויחו מזה? ילדים חייבים לפרוק את המתח, במיוחד הצעירים שבהם. הם חייבים מרחבים, טיפוס, ריצה והשתוללות. כל אלה מפתחים את השרירים שלהם ואת היכולות המוטוריות שלהם. תוסיפו לכך מים והשפרצות על המבוגרים, והרי לכם פעילות מהנה ומשחררת.
7. התארגנו על גיטרה: ערב שירה
יש מגוון דרכים להעביר ערב בסלון שבו כולם שרים. למשל, לשלב את בני הבית שמנגנים על הכלים השונים או פשוט לאתר שירים ביוטיוב ולשיר או לרקוד ביחד. את מילות השירים בעברית תמצאו בגוגל בקלות. מציאת מילות השירים באנגלית אפילו פשוטה יותר: בשורת החיפוש, מיד לאחר שמציינים את שם השיר, מוסיפים את המילה Lyrics ומקבלים על גבי מסך שחור את כל מילות השיר.
מה תרוויחו מזה? המוזיקה מרוממת את הנפש ומחברת אותנו לרבדים עמוקים בנו, והפעילות הזאת שבה מאזינים יחד ושרים יחד מעצימה את החוויה המשותפת. הילדים מבינים שההורים הם בדיוק כמוהם, ועל הדרך לומדים להכיר מילים חדשות או דרכים לא ורבליות לבטא מחשבות ורגשות.
8. הכניסו קצת תוכן: יום הגילויים החדשים
כל אחד מבני המשפחה מקבל משימה – לחקור משהו שהוא לא ידע עד כה ולשתף בו את כולם בארוחת הערב. אם הילדים חשים קצת אבודים ולא מוצאים רעיון ללמידה, אפשר לכוון אותם. שאלו אותם מה מסקרן אותם לדעת על חיית המחמד בבית (למשל, האם הכלב בוכה לפעמים?) או מה משמעות המושג "א"ש לילה", והדריכו אותם למצוא את התשובות לשאלות ברשת או בספרים.
מה תרוויחו מזה? אמנם כל יום לומדים משהו חדש, אבל בפעילות הזאת מקדשים את הידע וההעמקה ומעודדים חקרנות. כשהילדים מצליחים לעשות זאת, תחושת הסיפוק שהם חשים מעודדת ומחזקת את חוויית ההצלחה שלהם.
9. שחררו את הספה: חוג סיירות בסביבה
צאו עם הילדים לסביבה הקרובה אליכם וחקרו יחד את הצמחים, הפרחים והעצים. צלמו אותם בנייד ולאחר מכן השתמשו במדריך לזיהוי צמחים. יש אפליקציות בחנות גוגל שעשויות לסייע לכם, אבל יש גם פורומים בפייסבוק (כמו למשל, זיהוי צמחים - פורום לזיהוי צמחי בר ומתורבתים מהארץ והעולם). במקרה הזה תצטרכו להצטרף לקבוצה, להעלות את התמונה של הצמח, ואז גם תקבלו עליו מידע.
מה תרוויחו מזה? אהבת הארץ וכיבוד הטבע הם ערכים חשובים בגידול הילדים. החיבור לארץ ולאדמה הוא חלק בלתי נפרד מאיתנו ומתחושת השייכות שלנו. מעבר לבילוי המהנה בחיק הטבע (גם העירוני), יש במשחק הזה גם ערך מוסף משמעותי של למידה, זיכרון והעשרת הידע ואוצר המילים - דבר שעשוי לתרום להעלאת ביטחונו העצמי של הילד.
10. עשו משהו טוב: התנדבו למען בעלי חיים
עודדו את הילדים לעשות משהו למען בעלי החיים. למשל, להתקשר לאחת העמותות ולברר מה אפשר לעשות למענן, כמו למשל לאסוף עבורן שמיכות או צעצועים, אוכל מסוים או פשוט להגיע לשחק עם בעלי החיים. אפשר כמובן גם לחשוב על עוד כיוונים שבהם זקוקים למתנדבים בקהילה ולהציע את עצמכם למשימה.
מה תרוויחו מזה? אכפתיות היא היכולת להעניק לאחר בלי שייצא לי מזה משהו בתמורה. הילדים שלנו רגילים לרוב לקבל, וההתנדבות מאמנת אותם לאכפתיות. זו מתנת חיים חשובה שאנחנו יכולים להעניק להם.
11. תלמדו מספילברג: תעדו את סבא וסבתא
לא חייבים לחכות לעבודת השורשים הידועה כדי להעמיק את הקשר עם סבא וסבתא ולתעד אותם ואת עברם. מדי פעם, כשהילדים מגיעים לביקור, בקשו מהם לשאול את סבא או סבתא שאלה אחת או שתיים מעברם ולצלם אותם כסרטון בנייד. רכזו את כל הסרטונים בספרייה אחת, ובהמשך תוכלו לערוך אותם בעצמכם או להעביר לעורך מקצועי.
טיפים להצלחה במשימה:
הכינו עם הילדים את השאלות מראש.
צרו עמדות צילום קבועות, בהתאם למידת האור ולאחר שתבחנו אותן בצילום.
הצטיידו בחצובה פשוטה וזולה כדי לשמור על יציבות התמונה.
צלמו תמיד כשהטלפון במצב אופקי (רוחבי) כדי שהצילומים "יישבו" יפה יותר בעריכה.
מה תרוויחו מזה? קפסולת זמן שערכה לא יסולא בפז. הזיכרון הוא חלק נכבד מההוויה ומ"האני" שלנו, ועצם התיעוד הזה יישאר איתכם ועם הילדים שלכם, וגם עם הילדים שלהם, לנצח.
12. גלו ארצות: מסביב לעולם מהסלון
מה עושים בפעילות חקר ארצות? ראשית, מביאים כדור גלובוס ובוחרים יחד עם הילדים מקום לבקר בו. הביקור הוא כמובן דרך החוויות, ההרגלים והמנהגים של תושבי המקום. כך למשל, אם החלטתם לבקר בטורקיה, אפשר לצייר לבנים שפם ולצייד אותם בתרבושים או להכין מאכל מסורתי כמו לחמג'ון (הכנה פשוטה: מחממים קלות טורטייה, מורחים מעליה רסק עגבניות ומכסים אותה בבשר טחון שטוגן עם בצל ועגבנייה. עשר דקות לתנור, ויש לכם ארוחה טורקית משביעה). אפשר להאזין למוזיקה טורקית, לצפות בסרט טורקי או ללמוד כמה מילים נפוצות בטורקית, כמו "בוקר טוב", "שלום", "תודה".
מה תרוויחו מזה? העשרת הידע, יצירתיות והרבה דמיון. אחרי הפעילות הזאת תבינו שלא תמיד חייבים לארוז מזוודה ולהתייצב בנתב"ג כדי להתוודע לתרבויות אחרות. מעבר לכך, הפעילות הזאת מתאימה לכל גיל - הילדים הצעירים יותר יכולים לבחור את הארץ על הגלובוס, ואילו המבוגרים יותר יכולים לחפש מידע מעשיר, כמו למשל, מהו השטח? מה מאפיין את האוכלוסייה שם? ממה הם מתפרנסים? אילו אתרים מעניינים אפשר לגלות שם?
13. ואל תשכחו לזוז: פעילויות ספורט
לא משנה באיזו דרך תבחרו להעביר את הימים בקיץ, יש דבר אחד שחשוב להקפיד עליו במיוחד – להניע את הגוף מדי יום. זהו מסר חשוב לילדיכם שמעודד שמירה על אורח חיים בריא. יש אינספור דרכים להפעיל את הגוף, וכדאי לגוון ולשלב כיף וחוויה בכל פעילות. למשל, משחקי כדור, רכיבה בפארק, הליכה במסלולי טבע, החלקה על הקרח או רכיבה על סוסים. בקיצור – כל מה שאתם רוצים, העיקר שתזוזו!
חופשה בקטנה: עוד שלושה רעיונות קטנים, פשוטים ומרעננים
1. צאו לקמפינג בסלון. ביום חמסין תוכלו לארגן לילדים קמפינג בבית. כל מה שאתם צריכים זה אוהל, שקי שינה, פנסים, אוכל ארוז בצידנית ושתייה בתרמוס. אם יש לכם גינה קטנה, אפשר גם לשקול להעביר את הלילה בשק שינה ולמצות את החוויה עד תומה.
למשקיענים - ארמון בסלון: אוהל DIY שהילדים ייהנו להכין אתכם >>
2. צאו ליום שוק. אם אין לכם רעיון לטיול או שממש חם, תוכלו לצאת עם הילדים לסיור בשווקים. הסיור בשוק הצבעוני עשוי לספק להם
חוויה ציורית, צבעונית ורב חושית.
3. צאו מהבועה. הפרחת בועות סבון היא עוד פעילות כיפית לימים החמים. הציוד הדרוש: קערה גדולה, כף, מים, סבון כלים ומעט סוכר. אם אתם רוצים הוראות הכנה או לייצר בלוני ענק, היכנסו לכאן
ייעוץ מקצועי: רווית רביב, מומחית לגיל הרך ומדריכת הורים במכון אדלר; ידידה קאולי, מטפלת ומדריכה זוגית ומשפחתית מוסמכת במכון אדלר; דליה כהן, מנהלת תוכניות חינוכיות בגיל הרך בחברה למתנ"סים הארצית